... ve İnternet ve Kitap ...
Ve İNTERNET
Dün Cumhuriyet Kitap'ta aşağıda alıntıladığım kısımların yeraldığı sayfaları okurken , hep düşünüp ama düşünceleri kelimelere dökme kifayetini gösterdiğimiz anlar vardır ya , onlara benzer duygulara kapıldım . Gerek internetin hayatımızın bir parçası oluşundan, gerekse de onun ve bizim birer parçamız olan e-posta adresleri de edindikten sonra paylaşabileceğimiz değerde olduğuna inandığımız bilgileri ,paylaşmaya layık bulduğumuz insanlara gönderme isteğiyle başlayan, zaman içinde bir refleks ya da alışkanlığa dönüşen bu yeni tarz üzerine yazılmış eleştirisel ve sorgulayıcı ifadeleri sizlerlede paylaşmak istedim ( Nasıl bir cümledir bu ! Özür :-) . Gerçekten de terapi mi yapıyoruz ? Yoksa değerli bir paylaşımda mı bulunuyoruz ? Sanal dünya paylaşımlarını gerçeğe nekadar ve nasıl taşıyabiliyoruz . Mesela benim bir takıntımı aktarayım , şiirler güzel şiirler , çok sık gönderilerden biridir , bunları göndermek yerine en azından arada bir o güzel şiirleri o gönderen arkadaşın dilinden sesinden canlı canlı dinlemek nasıl olurdu acaba ? Hadi yapın bakalım olabiliyor mu ? Oysaki akşam hepberaber güzel bir yemek ve eğlence e-postası aldığımızda durum nasıl gelimektedir vs... Bu sorgu hem yukarıda yazdığım ve aşağıdaki anlamda kullanım üzerine bir eleştiri hemde , bir avantaj olarak değerlendirilebilir . Soyut bir değerlendirme mutlaka bunlar kimimiz için, katılıp katılmamak kişiye özel ama üzerinde ciddi durup , interneti sürekli elinin altında tutan, onu hayatının bir parçası olarak görenlerin düşünmesi gereken şeyler olarak görüyorum tüm bunları , İnternet gerçekten çığır açan bir gelişme olarak hayatımıza somut olarak ne gibi pozitif unusurlar katmıştır ve götürdükleri nelerdir ? . Sn. Kamuran Sema EREN ( SDÜ Burdur Eğitim Fakültesi Öğrt.Gör.)'de bu konuda şöyle diyor " ... İnternet aracılığı ile insanlar , birbirlerini tanısınlar tanımasınlar, anı yani günü yaşamayı, içinden geleni yapmayı , sevmeyi,aşık olmayı,salık veren iltileri yollayarak hem kendilerine hem de iletiyi alanlara terapi yapmaya çalışıyorlar ...
İnsanların yazarını , ozanını bile tanımak istemediği, haksızca anonimleştirdiği bu uyarıcı ,eğitici metinlerin dolaştığı evrende kişiler çok ince , nazik olmalı hatta suçlar azalmış olmalı diye düşünmeye başlamıştım ama farkındayım ki yanılmışım ..."
Ve KİTAP
Değerli yazar yine çok takıntılı olduğum bir başka konu olan kitaplar ama kitapların piyasada çok satanları ile ilgili bence akademisyen kimliği ile de desteklediği bir değerlendirmede bulunuyor . Raflarda çok satanlar listesinin bir numarları olan kimi tür kitaplara değiniyor , ben bunları insanların asla yapamayacakları , ama hep kurmak istedikleri hayallerini onlara satarak avutan okundukça zihinde uçucu bir etki bırakıp giden anlık keyif veren uyuşturucular diye tanımlamak istiyorum . Belki bu yorumları yapma hakkım olmayabilir ama takıntılı olduğum bu tür ve tarzlara bu şekilde göndeme yapan alıntı kısmını paylaşırken bu düşüncelerimi de aktarmak istedim . ( Ayrıca aşağıda ülkemizde ki kitap satış ve basımıyla ilgili bazı istatikler bulacaksınız , hepsini bir bütün içinde değerlendirip kültür , yazın ve okuma hayatımız üzerine çok ciddi düşünmemiz lazım kanaatindeyim , bunuda ülke vatandaş gelecek vs gibi toplumsal kavramlarla bağlamlandırmadan önce kendimizle ilgili yapalım diyorum) Kamuran Sema EREN konuya şu şekilde bir yorum getirmiş " ... Toplumsal anlamda ruhumuzu düzeltmeye çalışan yalnızca kitap dünyamıza özellikle çok satanlar listesine baktığımızda; Ferrarisini Satan Bilge, Koza Kelebeğini Bilmez vs. liste başı kitaplar. Okur , okumalrını bilinç altı okumalara yöneltmediği içinmidir; bu tür yaşam tesellisi veren kitaplar okuma süresinde anlık iyileştirmeler ya da rahatlamalar yaptığı için mi bilmem ülkemizde yetişkin birey kimliği birtürlü yerleşemiyor.Hepside ( bir post da ben kullanayım ) "post hümanizmi " ya da kişinin kendine insancıl olduğu,- kendine müslüman olmak gibi- kendine insanlık istediği bencilliğini - birey olabilme adına- öğütleyen , ceviri biçemli olduğu için mi işe yaramıyor bilemiyorum . Düşünsel bir felsefesi olmadan bakışlar geliştirmeye çalışan bu uyumlaştırıcı kitapların okur dünyasındaki izleri araştırılmalıdır..."
Türkiye' de Kitap İstatistikleri
( Kıyas için iyi bir örnek olmasa da arada ABD'den bazı rakamlar karşılaştırma için verilmiştir. Ancak Amerika' da Milli Gelirin 35 -40 bin dolarlar civarında olduğunu bizdede bunun 1/10 u civarında olduğunu , yine nüfus oranlarınıda dikkate alarak daha objektif bir kıyas yapılabilir . ADB nufusu 300 Milyon civarında , Türkiye 70 Milyon)
Yıllık Satış: 300-400 milyon dolar (ABD kökenli bir yayınevi Barnes&Noble Borders
zincirlerinin ki 9 milyar dolar)
Korsan Satış:100-150 milyon dolar ( her 4 kitaptan bir korsan) Yazarların 10 miyon dolar kaybı var .
Yayınevi sayısı ( kayıtlı 1500, tahmini aktif olan) : 400
Kitabevi sayısı :10.000
Toplam Sahaf Satışı :500 bin dolar ( ABD 2 milyar dolar)
Yıllık Yayınlanan Kitap Sayısı : Yaklaşık 20.000 kitap yayımlanıyor
Pazar segmantasyonu % olarak
Egitim 48
Akademik 19
Kültür 19
İthal 14
( Kesin olmamakla beraber kültür kitap cirosu 35-40 milyon dolar civarı ... )
Yorum : Çok çarpıcı rakamlar bence . Eğitim ve akademik kitapların belli bir zorunluluktan dolayı alındığı düşünülürse kültür kitaplarının sayısı enteresan sonuçlara ulaşmamızı sağlar , ilgili rakam üzerinden kişi başına yıllık 0,5 YTL harcadığımız gerçeği ortaya çıkar . Çalışanlar her yıl vergi iade doldururlar herkes o yılın muhakemesini kitap fişlerini yazarken yapabilir mesela bu konuda kolaca değil mi ? Durumumuz vahim bence :) !
Ve SONUÇ
Sonucu kendi adıma açıklayacak oluesam; etkili ve yetkin okuma yapamıyorum , ama genel istatistiklerin çok üzerinde olduğumuda biliyorum . Hem interneti hem de kitapları eğlence unsurunun çok ötesinde bir bakış açısıyla değerlendiriyor ve kendimce bana yapabilecekleri katkı oranlarını yükseltmeye çalışırken , onlarada değer katmak için çabalıyorum . Kitapları ve İnternet'i seviyorum . Zaman zaman da bir okadar nefret ederken ...
Atlantisli Aylak
2-3 Mart 2006
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home