Perşembe, Kasım 02, 2006

Tanırmısınız ? Tommie Smith,John Carlos ve Peter Norman

Önce Hikaye

1968 Olimpiyat Oyunları ve Mexico City'de 200 metre finali koşulmuş. Amerikalı (siyah) atletler Tommie Smith ile John Carlos birinci ve üçüncü gelirken, ikinciliği Avustralyalı (beyaz) Peter Norman kazanmış.
Madalya töreni için bekledikleri sırada, Carlos, Peter Norman'ın yanına gelerek sormuş:
- İnsan haklarına inanıyor musun?
- Evet, inanıyorum.
- Peki ya Tanrı'ya?
- Bütün kalbimle...
Bunun üzerine, iki siyah atlet kafalarındaki eylem planını açıklamışlar, Norman tereddütsüz katılmış:
- Ben eyleminizi destekleyeceğim, bana ne yapmam gerektiğini söyleyin!
İlk defa, o günler için müthiş bir provokasyon hatta devrim sayılacak bir eylem planlıyor iki genç adam: Amerika'daki ırk ayrımcılığını ve siyahlara reva görülen fakirliği ve ikinci sınıf vatandaşlığı protesto edecekler... Ama nasıl? Fikir Norman'dan geliyor: bir çift siyah deri eldiven buluyorlar, sağ tekini Tommie, sol tekini John eline geçiriyor; fakirliği sembolize etmek için çıplak ayakla kürsüye çıkıyorlar, başları kederle öne eğik, sıkılı yumruklarını havaya kaldırıyorlar. Önlerinde duran beyaz atlet Peter Norman da, dayanışmasını göstermek için kalbinin üstüne 'İnsan Hakları İçin Olimpiyat Projesi Hareketi'nin kokartını iğneliyor.

Amerikan milli marşı çalarken plan icra ediliyor ve eylem koyuluyor.
Sonrası
Sonrası toz duman tabii ! Her üçününde sporculuk hayatları ve kariyerleri hatta evlilikleri bitiyor , her üçüde zor bir hayat buluyorlar sonrasından bugünlere kadar karşılarında ama aynı zamanda halen unutulmayan ve unutulmayacak birer kahramana da dönüşüyorlar ... IRKÇILIĞA , FAŞİZME , AÇLIĞA , YOKSULLUĞA karşı .
Geçtiğimiz haftalarda bu üç önemli kahramanın beyaz tenli olanı Avustralyalı Peter Norman ölmüş . Fotoğraflarda da görüldüğü üzeri tabutu iki eski dost taşıyor ....
Bu vesile ile Peter Norman'a rahmet dilerken bu üç kahramanı da anmış olalım ...
Birde şöyle bir yorum yapmıştım başka bir platformda onuda ekleyeyim buraya
"...Allah allah acaba bu adamlar niye atese atmislar kendilerini, hayatlarini izdirapla kardes yapmislar ... Onlarda paşa paşa oturup sampiyonlugun ve madalyanin kahramanligin keyfini cikarsalardi , manyak mı bunlar ? "kimse kimsenin kurtaricisi degildir kardesim herkes kendi isine, yasamasina baksin." niye dememis bu kardesler acaba ? Allah allah ... !!! Neyinize sizin irkciliga , fasizme,ezilmislige ,fakirlige baskaldiriniz , mubarek (!) olimpiyatta ...
Olimpiyat ruhunuda mi duymadiniz (LAN!!) siz (!)...

Kabiliyetimle alakalı olarak bukadar sorabiliryorum ancak varın gerisinide siz getirin !

Meksika sapkali " faşo" Ali Desidero elinde bayrakla "ingi-laz-ca" isimli tıraşşş malzemeleriyle "hayirli traslar " dilerken hala memleketin birinde... Ben hep seni düşünürdüm ...

Kamyonlar da kavun tasir
ve ben hala seni dusunurdum
...

AMIN
Atlantili Aylak

1 Comments:

Anonymous Adsız said...

Tarihte bugün: 18 ekim


Meksiko 1968'de 'Black Power' selamı verilen madalya töreni Dünya Olimpiyat Komitesi, 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda Tommie Smith ve John Carlos'u, madalya töreni sırasında 'kara güç' (Black Power) selamı verdikleri gerekçesiyle cezalandırdı.

Meksiko 1968'deki bu madalya töreni, belki de olimpiyat tarihinin en unutulmaz töreniydi. İki siyah atlet, ABD marşı 'Star Spangled Banner' çalarken yumruklarını havaya kaldırmışlardı.

İkisi de ABD'liydi, ikisi de siyahlara uygulanan ayrımcılığın ortadan kalkmasını istiyordu. Kürsüdeki atletler, 200 metrede altın ve bronz madalya kazanan Tommie Smith ve John Carlos'tu. San Jose Devlet Üniversitesi'nden takım arkadaşıydılar.

Sosyolog arkadaşları Harry Edwards, bütün siyah ABD'li atletlere, ırkçılığı protesto etmek için olimpiyatları boykot etmelerini önermişti. Edwards'ın içinde olduğu İnsan Hakları Olimpiyat Projesi (OPHR), dünya çapında birçok atletten destek gördü, ancak toptan boykot etme projesi hayata geçmedi.

Ancak Edwards'ın sözlerinden etkilenen Smith ve Carlos, protestolarını madalya törenine sakladılar. ABD bayrağı yükselip, milli marşları çalmaya başladığında, iki atlet de gözlerini kapadı, başlarını öne eğdi ve siyah eldivenli yumruklarını havaya kaldırdı.

Simgeler

Smith daha sonra, havaya kaldırdığı siyah eldivenli sağ yumruğunun, ABD'deki kara gücü (Black Power) temsil ettiğini söyleyecekti. Carlos'un sol yumruğu da siyah ABD'nin birliğini. Smith'in boynundaki siyah atkı siyahların gururunu, ayakkabısız çıktığı kürsüde görünen siyah çorapları da ırkçı ABD'nin siyahlarının yoksulluğunun birer simgesiydi.

Protestoya karşı çıkanlar, olimpiyatlarda politikanın yerinin olmadığını ileri sürüyorlardı, ki Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin resmi belgelerinde bu protesto hala olimpiyatların politikaya alet edilişi olarak yer alıyor.

Muhafazakar ABD'liler eylemin militanca ve ABD'yi küçük düşürücü olduğunu söylerken eylemi destekleyenler iki adamın cesaretlerini kutluyordu.

İşin ilginç yanı, destekçilerin sayısı hiç de az değildi. Üstelik hepsi beyaz da değildi. Örneğin, protestonun gerçekleştiği kürsüde, 200 metre ikincisi olarak gümüş madalya alan Avustralyalı Peter Norman, aynı akşam bir OPHR kartı takarak bu protestoya katıldı.

"Pis zenci"

Olimpiyatlar bittiğinde Tommie Smith'in ağzından şu cümleler dökülüyordu: "Beyaz atletlerle aynı takımda olmak çok kötü bir duygu. Pistte dünyanın en hızlı atleti Tommie Smith olabilirsiniz, ama soyunma odalarına indiğinizde 'pis bir zenci'den başka hiçbir şey değilsiniz."

Smith ve Carlos'un bugün olsa masum bir protesto olarak karşılanacak eylemleri, büyük infial yarattı. Derhal takımdan ve olimpiyat köyünden çıkarıldılar. Apar topar evlerine gönderildiler. ABD'ye döndüklerinde hem kendileri hem de aileleri sık sık ölümle tehdit edildi.

Smith de, Carlos da uzun süre lise takımlarını çalıştırdılar. 1998'de, protestolarının 30'uncu yıldönümü dolayısıyla, ikiliye birer onur ödülü verildi.

1:53 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home